All products

Opn™

Find your nearest hearing center

Locate Hearing Center

View of all our product literature
and instructional videos.

Visit Download Center

opn evolution game


The Opn Evolution Game 

Thanks for playing the Opn™ Evolution Game!

The game is now closed. Winners will be chosen and notified within 3 weeks.*

We hope you had fun learning about Opn’s impressive technology and research which has led to over 1,000,000 hearing aids being sold. That’s 1,000,000+ hearing aids helping to empower users to open up the world.


Did you miss the chance to play?  Review the Q&As to learn more.

1. What is the name of the platform that powers Opn?

a. Velox
b. Inium Sense
c. Rise
d. Scion

Answer: Oticon Opn is powered by the Velox platform which provides 50x faster data processing than ever before.* Learn more

*Compared to Inium Sense

2.Which of the following is not a technology in Oticon Opn devices?

a. OpenSound Navigator
b. Multiband Adaptive Directionality
c. Clear Dynamics
d. Speech Guard LX

Answer: OpenSound Navigator, Clear Dynamics and Speech Guard LX are all key technologies in Oticon Opn which are collectively helping to open up the world to Opn users.  Learn more

3. Name the groundbreaking feature in Opn that has been proven to help users handle multiple speakers simultaneously.

a. Clear Dynamics
b. OpenSound Navigator
c. Spatial Sound
d. Speech Guard

Answer: OpenSound Navigator handles multiple speakers simultaneously. Its ultra-fast processing helps users locate and separate speakers so they can focus on what they find most important. Watch this video to learn more

4. Oticon Opn makes it easier for the brain to handle multiple speakers in complex environments and has been proven to reduce listening effort by ____%, improve recall by 20% and improve speech understanding by 30%.*

a. 20
b. 40
c. 10
d. 60

* Le Goff et al. 2016, Opn Clinical Evidence White Paper, Oticon, Inc

Answer: Oticon Opn has been proven to reduce listening effort by 20%, improve recall by 20% and improve speech understanding by 30% making it easier for the brain to handle multiple speakers in complex environments. Visit our research page to learn more
5. Oticon was founded in_______ .    

a. 1904
b. 1894
c. 1934
d. 1994

Answer: Oticon was founded in 1904 by Hans Demant. Visit our history page for more Oticon facts 
6. Oticon partnered with what rock group to stream a rock concert directly to Oticon Opn wearers? 

a. Foreigner
b. Chicago
c. Styx
d. Abba

Answer: Oticon partnered with the rock group Styx to produce the first rock concert streamed directly to a person’s hearing aids, Oticon Opn.
7. Oticon has sold over _______ Opn hearing aids worldwide, helping to transform people’s lives.

a. 1,000,000
b. 100,000
c. 500,000
d. 750,000

Answer: Over 1,000,000 Oticon Opn hearing aids have been sold, empowering users to open up to the world. Learn more about Opn technology 
8. Pupillometry is a ________ based measure which can be used to assess the amount of effort a person expends.

a. Cognitive
b. Tactile
c. Auditory
d. None of the above

Answer: Pupillometry is a cognitive based measure used to assess how much cognitive effort a person expends. Visit our research page to learn more 
9. Oticon was founded by ________ Demant as a way to help his wife Camilla, who suffered from hearing loss. 

a. William
b. Hans
c. Peter
d. Kasper

Answer: Oticon was founded in 1904 by Hans Demant to help his wife Camilla who suffered with a hearing impairment. His son William later took over the business. Watch a short video about Oticon’s history 
10. Oticon Opn has won ________ awards. 

a. 15
b. 10 
c. 2 
d. 5

Answer: Since its release in 2016, Oticon Opn has won 10 awards.
11. The name of Oticon’s world-renowned psychoacoustic research facility is ________ .

a. Eriksholm Research Center
b. Viking
c. Danish Institute
d. None of the above

Answer: The name of Oticon’s world-renowned psychoacoustic research facility is Eriksholm Research Center. See our research 
12. OpenSound Navigator uses three steps to handle multiple speakers simultaneously. The three steps are:

a. Analyze, Balance and Noise Removal
b. Synthesize, Removal and Analysis
c. Coordination, Synchronization and Processing
d. Analyze, Coordination and Noise Removal

Answer: OpenSound Navigator uses three steps to handle multiple speakers simultaneously. The three steps are Analyze, Balance and Noise Removal. Learn more 
13.  The technology in Opn that combines wireless connectivity and binaural processing is called __________ . 

a. TwinLink
b. ConnectLine
c. Streamer
d. Velox

Answer: TwinLink uses both wireless connectivity and binaural processing. Learn about TwinLink 
14.  ConnectClip can ____________ .

a. Transform Oticon Opn hearing aids into a wireless headset
b. Be used as a remote microphone
c. Be used as a remote control
d. All of the above

Answer: ConnectClip can transform Oticon Opn hearing aids into a wireless headset, be used as a remote microphone and a remote control. ConnectClip is an accessory that opens up many great benefits to Opn wearers. Read about ConnectClip 
15. ___________ is Oticon’s promise to empower people to communicate freely, interact naturally and participate actively.

a. People First
b. BrainHearing
c. Just do it
d. None of the above

Answer: People First is our promise to empower people to communicate freely, interact naturally and participate actively. Watch this video to learn more

Want to learn more about Opn’s technology and research?

Visit these pages to boost your knowledge.

See Opn Research            Explore Opn Technology 

*Terms and conditions

** Five winners will be selected no later than three weeks after the game ends.
Apple Watch® is a registered trademark of Apple Inc.